Nog nooit zijn er zo weinig huizen aangemeld voor de NVM Open Huizen Dag. Aanstaande zaterdag kunnen woningzoekenden in slechts 5500 woningen rondkijken, nog niet eens de helft van vorig jaar. Verkopers krijgen in de huidige overspannen markt al zo veel bezichtigingen dat de prikkel om aan de Open Dag mee te doen klein is.
Makelaarsland, de grootste online NVM-makelaar, constateert dat het aantal bezichtigingen in februari en maart is verdubbeld vergeleken met vorig jaar. In de vier grote steden steeg het aantal bezichtigingen zelfs 308%, meldt het makelaarsbedrijf donderdag op basis van eigen cijfers.
Bij de Open Huizen Dag een jaar geleden werden er nog bijna 14.000 woningen opengesteld, terwijl in 2014 op het dieptepunt van de markt zelfs 50.000 eigenaren deelnamen.
Volgende weke komt makelaarsorganisatie NVM met zijn cijfers over het eerste kwartaal, maar het lijkt nu al duidelijk dat de woningmarkt een hogere versnelling is ingeslagen. "Er is natuurlijk een relatie tussen wat te koop wordt aangeboden en het aantal huizen dat wordt opengesteld op de Open Huizen Dag", zegt de woordvoerder Marc van der Lee.
"De druk op de markt is gigantisch", zegt Marcel Arendsen van de Utrechtse makelaarsketen Brecheisen. "Het is net als eind jaren 90, toen vochten mensen ook om huizen. Ze duwden elkaar letterlijk in de heg om als eerste een bod te kunnen doen."
Astronomische aanvragen voor bezichtigingen huizen
Tegenover het beperkte huizenaanbod staat een enorme vraag, constateert Arendsen. "Dat merken we ook aan de toename van het aantal aanvragen voor bezichtigingen. Dat zijn echt astronomische getallen: 30, 50, soms wel 100, maar dan zetten we de helft op de reservelijst en die spreken we alleen aan als een interessant bod uitblijft. Anders is het niet te doen voor de eigenaar."
Overbieden
Makelaarsland-directeur Ivor Brevé vindt het toegenomen aantal bezichtigingen "een goed teken" voor verkopers. "Tegelijkertijd is de concurrentiestrijd natuurlijk ook heftiger. Woningzoekers voelen zich door die drukte extra genoodzaakt meer te bieden dan de vraagprijs om een huis voor zich te kunnen winnen.
In het eerste kwartaal van 2024 werden er gemiddeld 9,5 bezichtigingen per te koop staand huis ingepland, meldt Makelaarsland. De laatste keer dat er sprake was van een hoger gemiddeld aantal bezichtigingen was op de oververhitte huizenmakrt in het eerste kwartaal van 2022. Daarna koelde de huizenmarkt af door de snel stijgende rente en de hogere energieprijs. In het laatste kwartaal vorig jaar klommen de huizenprijzen echter alweer ruim 3%.
Hypotheekrente
"Mensen zijn gewend geraakt aan het huidige renteniveau, dat ook niet extreem is historisch gezien, en bovendien zijn de salarissen sterk gestegen. Mensen hebben het geld en willen het uitgeven", aldus NVM-woordvoerder Van der Lee.
Alleen hebben de meeste huizenzoekers weining te kiezen, erkent hij. "Als het aanbod zo beperkt is, ga je vanzelf eisen bijstellen. Een huis is voor vele mensen nu al aantrekkelijk als ze de kans hebben om het te kopen, los van het energielabel of de verduurzaming."
Dat er zo weinig huizen worden opengesteld, komt volgens Van der Lee indirect door de Open Dag. "Die jaagt het aantal transacties nog aan in de aanloop naar de dag. Potentiële kopers willen nog voor de Open Huizen Dag hun slag slaan. Dat neveneffect wordt natuurlijk sterker naarmate de voorraad woningen kleiner is."
Duurste en goedkoopste woning
Zo verdween woensdag al een van de duurste woningen uit de lijst, een Gelderse woonboerderij op 50 hectare grond voor bijna 2 miljoen euro. Voor een ton minder kun je nog steeds een benedenwoning met drie slaapkamers in de Amsterdamse buurt Oud-West krijgen. De goedkoopste woning staat in het Zeeuwse Terneuzen: een klushuisje met twee slaapkamers voor €149.000. Dat is net betalen met een modaal salaris.
Bij de NVM gaat men zich na deze Open Huizen Dag beraden op het concept. Van der Lee: "Nu hebben we nog een goed gespreid aanbod, zowel qua huis als verdeling over het land. Maar het kan best zijn dat we voor de volgende keer een ander concept gaan bedenken. Je wilt toch voldoende massa hebben."
Door Pieter van Erven Dorens (4 april 2024), De Telegraaf